Главная » 2016 » Февраль » 17

Учора, на засіданні Верховної Ради України, було прийнято у цілому Закон №4755 «Про внесення змін до ЗУ "Про запобігання корупції» (щодо роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування), яким скасовано норму про те, що про початок роботи електронної системи декларування приймається рішення Національного агентства з питань запобігання корупції але не раніше 1 січня 2017 року.

     Відповідно до ст. 45 ЗУ «Про запобігання корупції» особи, визначені у п.1, підпункті "а" п.2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов'язані щорічно до 1 квітня надати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

    При цьому, на офіційному веб-сайті НАБУ відсутній відповідний розділ, форма та методичні рекомендації щодо заповнення відповідної декларації.

   За загальновизнаним принципом права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Цей принцип закріплений у частині першій статті 58 Конституції України, за якою дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується той закон або інший  нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце.

   Положення Конституції України гарантує право осіб, зазначених у пункті 1підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, до набрання чинності Закону України №3755 подати декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру в порядку, встановленому Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції».

О.М.Затворницька

Просмотров: 782 | Добавил: lexi77 | Дата: 17.02.2016 | Комментарии (5)